Изложба с документален снимков материал за изградената от него скулптурната композиция „Посоки“ на връх Скопарник представя Детелин Рачев в галерия-книжарница „София прес“. Експозицията е озаглавена „Кота 2226 м“ ще може да бъде разгледана от 15 декември, съобщават организаторите.
За композицията си авторът е използвал каменни блокове от мястото, като не включва изкуствени материали. Принципът на изграждане е старият градеж - тип суха зидария, коментират организаторите на изложбата. Произведението представлява четири каменни колони, ориентирани в посоките на света. В колоните са вписани лица, всяко гледащо в конкретната посока.
В изложбата си в „София прес“ артистът включва и свои скулптурни проекти, изградени през последните години, както и рисунки от пребиваването си в „Сите Дез Ар“ в Париж.
Проектът е финансиран по програма творчески стипендии на национален фонд „Култура“.
Детелин Рачев е роден през 1974 г. в Шумен. Завършил е висшето си образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, специалност скулптура. Член е на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“. / ГН