Пътниците на германската жп компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) ще могат от 1 януари да пият кафето, закупено във влаковете или да ядат храната в порцеланови или стъклени съдове за по-голяма "трайност". Това обяви днес операторът, цитиран от Франс прес.
"От 1 януари 2023 г. клиентите ни ще могат да избират порцелан или стъкло от високо качество като опция за сервиране във вагон-ресторантите", съобщи компанията в комюнике.
Целта е да се намали изхвърлянето на твърде много отпадъци, като се заместят пластмасовите и картонени съдове за еднократна употреба.
Чашите, чиниите и купичките за многократна употреба ще са "безплатни" и налични за всякакви поръчки във влаковете по основните линии, уточни държавната железопътна компания.
"Дойче бан ускорява екологичния си преход във вагон-ресторантите", изрази задоволството си Михаел Петерсон, директор по превоза на пътници в компанията, цитиран в комюникето.
От март жп операторът вече предлага "50 на сто вегетариански или веган ястия", както и "100-процентови био продукти".
В по-глобален план "Дойче бан", най-големият потребител на електроенергия в Германия, си е поставил за цел да "стане въглеродно неутрален до 2040 година".
В момента компанията осъществява 62 на сто от жп трафика си благодарение на възобновяеми източници на енергия, посочва неин говорител.