Иранските власти осъдиха петима души на смърт по обвинение в убийство на член на паравоенното формирование "Басидж", а единайсет души получиха големи присъди затвор, съобщиха днес държавните медии, цитирани от Асошиейтед прес.
Според агенция ИРНА подсъдимите – 13 мъже и трима непълнолетни, са били обвинени в убийството на Рухола Аджамиан от паравоенния доброволчески клон на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.
Петимата, получили смъртно наказание вчера, както и още осем души са били обвинени от Революционния съд на Иран, а три момчета са били обвинени от Наказателния съд. Присъдите могат да бъдат обжалвани.
Според информацията убийството е било извършено в Карадж, близо до Техеран, на 12 ноември, когато група мъже са подгонили и нападнали Аджамиан с ножове и камъни. В съобщението се говореше за "размирници", под което властите обикновено имат предвид протестиращи хора, а в района по това време е имало антиправителствени демонстрации.
В Иран от над два месеца има антиправителствени протести, потушавани със сила от властите. Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от нравствената полиция заради предполагаемо нарушаване на строгите правила за облеклото в Ислямската република. Протестите прераснаха в призиви за сваляне от власт на управляващите духовници и представляват едно от най-сериозните предизвикателства за режима от революцията през 1979 г.