Германският канцлер Олаф Шолц каза днес, че е забелязал ново, по-позитивно настроение сред страните членки на Европейския съюз към перспективата на страните от Западните Балкани да се присъединят към блока в сравнение с преди няколко години и преди инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.
„Напълно съм уверен, че е ново приобщаващо настроение и че скептицизмът, който беше формулиран преди няколко години от няколко страни членки, сега е преминал в готовност за активно придвижване на нещата напред“, каза Шолц пред репортери след среща на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се днес в Тирана.
Лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани се събраха в албанската столица Тирана на среща на върха, която има за цел да вдъхне увереност на региона, че имат бъдеще в евросъюза на фона на опасенията от нарастващо руско и китайско влияние, отбелязва Ройтерс.
Лидерите на шестте балкански страни - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия отдавна изразяват разочарование, че преговорите не са започнали или са в застой, години след като им беше обещано евентуално членство в ЕС.
Въпреки неособено голямото желание сред страните членки на ЕС за по-нататъшно разширяване инвазията на Русия в Украйна ги накара да вложат повече енергия за укрепване на връзките.
Европейският съюз очаква кандидатите от Западните Балкани за членство в общността да споделят санкционната политика на Брюксел, каза Шолц, цитиран от ТАСС.
„Очакваме от страните кандидатки да се ръководят от санкционната политика на ЕС“, заяви той пред германския телевизионен канал NTV. Отговаряйки на уточняващ въпрос за позицията на Сърбия, Шолц добави: "Що се отнася до санкциите има различия със Сърбия. Тези различия не са нови, но все още съществуват."