Германският парламент ще вземе решение в средата на декември относно покупката на изтребители "Ф-35", произведени от американската компания "Локхийд Мартин", на стойност 10 милиарда евро, заяви днес министърката на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от Ройтерс.
"Ще обсъдим този огромен проект на следващото заседание на бюджетната комисия (на парламента) на 14 декември – за закупуването на "Ф-35"  за общо 10 милиарда евро", каза Ламбрехт пред репортери при посещение в западната част на Германия.
Германия иска да купи 35 изтребителя "Ф-35", включително ракети и други оръжия и оборудване. Предвижда се първите осем самолета да бъдат доставени през 2026 г.
Това е първият голям проект, за който Берлин ще използва пари от специалния фонд в размер на 100 милиарда евро. Фондът, обявен от канцлера Олаф Шолц, е част от значителна промяна в германската политика, предприета след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.
Самолетите "Ф-35" трябва да заменят остарелите изтребители "Торнадо", които са единствените на въоръжение в германската армия, способни да носят американски ядрени бомби, складирани в Германия за използване в случай на конфликт. Изтребителите "Торнадо" са на въоръжение в германските военновъздушни сили от 1980-те години. Берлин планира постепенно да ги извади от употреба между 2025 и 2030 г.
Решението на Германия за "Ф-35", което беше обявено през март, но трябва да получи окончателно одобрение от парламента, разтревожи Франция. Париж се опасява, че сделката може да попречи на разработването на френско-германски изтребител, който се предполага, че трябва да бъде готов през 40-те години на настоящия век.