Правителството на Япония в отговор на ситуацията в Украйна и в сътрудничество с международни организации, представени в България: Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН), Международната организация по миграция (МОМ) и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), е взело решение да предостави през 2023 г. помощ в размер на над 1 млн. щатски долара за украинските бежанци на територията на България, съобщиха за БТА от екипа на посолството на Япония в София. 
От посолството представиха и информация за отделните проекти за подпомагане на украинските бежанци.
Наименованието на проекта с Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) е „Защита и помощ за украинските бежанци в България“, с размер на помощта (максимален) от 445 898 щ.д. Проектът ще предостави на украинските бежанци (с акцент върху жените и децата) гореща линия за консултации по въпроси и проблеми, възникващи в живота им в България, звено за правни консултации, както и възможности за обучение, включително курсове по български език, необходими за живота им в България. 
Проектът, осъществяван с Международната организация по миграция (МОМ), е „Закрила и пряка помощ на засегнати от кризата в Украйна лица, живеещи в България“. Максималният размер на помощта е 311 231 щ.д.  По него ще се предостави подкрепа за ранното включване на украинските бежанци и засилването на достъпа им до социални услуги като здравеопазване, възможности за трудова заетост, настаняване, както и до подкрепа, насочена към уязвимите групи със специфични нужди. 
Проектът с УНИЦЕФ е „Подкрепа за хуманитарно образование и развитие на подрастващите, и участие на украински деца и младежи бежанци и други уязвими деца и младежи в приемащите общности в България“. Максималният размер на подкрепата е 262 500 щ.д. Проектът ще предостави осигуряване на възможности за висококачествено обучение на украинските бежанци, в това число дистанционно и онлайн обучение, обучение по български език, както и подкрепа за преодоляване на евентуални проблеми, свързани с половата дискриминация и подпомагане на участието на бежанците в социални програми. 
„Надяваме се, че тези проекти, реализирани в сътрудничество между правителството на Япония и различни международни организации, ще намалят уязвимостта и трудностите в живота на украинските бежанци в България и ще подобрят жизнената им инфраструктура, включително оцеляването им през настъпващата зима. Правителството на Япония се надява, че с тази помощ поне малко ще облекчи тежестта върху българската държава в усилията ѝ да подкрепя украинските бежанци на своята територия. Правителството на Япония, в сътрудничество с международната общност, ще продължи да следи отблизо ситуацията и да оказва помощ на народа на Украйна“, се казва в съобщението на Посолството на Япония в България.