След двегодишно прекъсване заради епидемията от КОВИД-19 Международният панаир на книгата отново отвори врати в Истанбул. Изложбеният център Тюяп ще бъде домакин до 11 декември на 39-ото издание на най-голямото изложение на книги в района на Източното Средиземноморие.
На тазгодишния панаир ”Магическият свят на книгата“ са представени около 1000 издателства, институции и неправителствени организации, с над 350 хиляди различни по жанр издания.
“Очакваме над 750 хиляди души да посетят панаира. Тази година почетен писател на изложението ще бъде Назлъ Ерай, известна турска авторка. В програмата са включени интервюта с турски и чуждестранни писатели и литературни критици, панели, литературни четения и много други”, каза директорът на Асоциацията на турските книгоиздатели Кенан Коджатюрк.
В тазгодишното издание на Истанбулския панаир на книгата са включени бизнес срещи на турски и чуждестранни издателства в рамките проекта Теда за подкрепа на турската литература, култура и изкуство, финансиран от турското министерство на културата и туризма. Чрез проекта Теда досега произведения на десетки турски автори са преведени и издадени в много страни, включително и в България. 
От чуждестранните издателства със самостоятелни щандове се представят Гърция, Албания, Република Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Косово, Германия, Иран, Обединените арабски емирства и Румъния.