България и Узбекистан имат потенциал за сътрудничество в областта на логистиката и транспорта, туризма и сектора на ВЕИ. Това каза за БТА Туранбек Махаматдинов, главен специалист в отдела по сътрудничество с международните финансови институции в Търговско-промишлената палата на Узбекистан.
Огромен е потенциалът ни за сътрудничество в туризма и в частност за морска почивка в България, отбеляза Махаматдинов и допълни, че страната ни е желана дестинация за отдих на неговите сънародници и заради културно-историческата близост. 
В началото на следващата година се очаква да се финализира регистрацията на смесена търговско-промишлена палата между двете страни, допълни експертът.
Той участва в кръгла маса на тема "Представяне на възможностите за бизнес между България и Узбекистан", организирана от Българската търговско-промишлена палата. 
Тошко Кръстев, председател на Дружеството за приятелство между България и Узбекистан, изтъкна по време на форума усилията за увеличаване на стокообмена между двете страни и каза, че вече са налице всички фактори, които биха дали импулс това да се случи, но подчерта, че без подкрепата на държавата и палатите това е невъзможно.
Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посочи, че стокообменът между България и Узбекистан има потенциал да бъде увеличен. Той призова фирмите, участващи във форума, да се възползват от консултантските услуги на палатата и препоръча в договорите задължително да бъде включена арбитражна клауза за разрешаване на спорове при арбитражния съд на БТПП, който е с висока степен на дигитализация, а решаването на дела по този начин е бързо и не изисква големи разходи.
Симеонов посочи, че условията и показателите на българската икономика, въпреки кризата, са много добри, страната ни е с най-ниски данъци в ЕС, тя е сред държавите с най-нисък държавен дълг и с ниска преразпределителна роля на бюджета. Симеонов подчерта, че ръстовете в българската индустрия са сред най-високите в ЕС.
Народно събрание прие днес предложение, което и деловите среди подкрепяха, всяка цена на тока над сто евро да бъде подпомагана от бюджета, каза председателят на БТПП и допълни, че това създава увереност за бизнеса и възможност да набелязва планове, да оферира цени на стоките и услугите, които произвежда.
От 2017 г. в Узбекистан се извършват реформи във всички направления, бе отчетено по време на форума, а държавата се изкачва в различни рейтингови класации с внушителни темпове. Прогнозни очаквания на международните финансови институции сочат ръст на БВП на Узбекистан за тази година минимум 5 процента.  В Узбекистан има 22 специални икономически зони, където за резидентите са предвидени данъчни и митнически облекчения. Зоните са два вида - с по-обща насоченост, и по отрасли - туризъм, селско стопанство, фармация. ДДС в страната през 2023 г. ще бъде 12 процента. Страната разполага със сериозни залежи на нефт, газ, добре развита химическа индустрия. Държавата е един от лидер по производство на памук, но с всяка следваща година износът намалява за сметка на увеличението на преработената продукция. Расте броят на текстилните предприятия в Узбекистан, бе посочено още на форума. Страната отчита високи темп на прираст на населението, в което преобладават младите хора.