Фотографите Георги Кожухаров и Георги Тотев ще се срещнат утре вечер в Чешкия център с публиката и ще покажат епизодите от документалната си поредица "Записки от Украйна", съобщават организаторите. Документалните видео кадри, заснети в Украйна след началото на военните действия от февруари 2022 г., стартират разказа от бежанските лагери в Полша, минават през Киев и стигат до Харков.
Изложбата “Пощенски картички от Украйна” вече е подредена на оградата на гробницата на княз Батенберг. Снимките са част от проект на Украинския културен институт и са на украински фотографи. С 30-те изображения, показващи състоянието на обществени сгради и културни обекти преди и след войната, започна разговор, който "Фото фабрика" продължава със срещата с Георги Кожухаров и Георги Тотев, работили месеци наред на терен в Украйна. Те ще разкажат за работата си на терен и за това колко важна става професията на фоторепортера в света, в който живеем, където реалността стига да хората през екран на устройство и през филтър от манипулации.
Кожухаров и Тотев сформират професионалния си тандем през 2015 г., когато заедно отразяват конфликта в Донбас. Отразявали са военните конфликти в Сирия и в Кюрдистан. В последните месеци техният проект "Записки от Украйна", подкрепен и излъчен в каналите на “Дневник”, показа в най-големи подробности и с разказ от първо лице какво реално се случва в Украйна. 
/ДД