Педагогът, композитор и диригент Милена Добрева получи званието Почетен гражданин на Бургас на тържествено никулденско заседание на местния Общински съвет днес, 6 декември, по повод празника на града. След нея с отличия и почетни плакети бяха отличени още седем изявени граждани от Бургас. Това са писателят Ваньо Вълчев, художникът Иван Бахчеванов, режисьорът Симеон Димитров, местният земеделец Янчо Проданов, скулпторът Радостин Дамасков, докторът по философия Стойчо Кьосев и участвалият в спасяването на човешки живот Димитър Кандилов. 
В началото на тържествената сесия свои речи по повод празника произнесоха председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, кметът на Община Бургас Димитър Николов и проф. д.н. Мария Нейкова, областен управител на Област Бургас. 
Прочетено бе и писмо от президента на Република България Румен Радев, което гласи: "Вечен като морето, родният ви край събира ведно Античност, Средновековие и съвремие. Известен със своите езера и птици, с пясъчните фигури, с остров Света Анастасия, Бургас очарова и с Морската градина, с моста, с фара, с прекрасните плажове, благословен с изобилие от състезатели, творци, поети, драматурзи, художници, композитори, артисти, записвайки името му в най-престижните културни световни страници и институции. Вашият град мери ръст с вечността и е с най-добрите. Вярвам, че заедно, с талант и енергия, ще продължите да съграждате Бургас, да го носите в сърцата си, да милеете за него и за бъдещето му. На всички жители, гости и участници в тържествената сесия желая много мир, здраве и благополучие. Честит празник!"
Милена Добрева, която е основател и ръководител на емблематичните за морския град вокален ансамбъл "Фортисимо" и вокална формация "Морски песъчинки", бе представена като "име, което ще запишем в пантеона на значимите и доказали се във времето и историята на града ни наши съграждани - личности, които славят Бургас извън пределите на града ни и отвъд границите на България", както и като "личност, притежаваща висок професионализъм и доказани художествени постижения в музикалното изкуство и дейността си на педагог, композитор, аранжор и диригент". 
Вокален ансамбъл "Фортисимо" поздрави присъстващите с акапелно изпълнение на песента "Добър ден, море" на формация "Тоника". След това Милена Добрева заяви: "Това, което правя, не е с мисъл за награда или с какво ще бъда удостоена, а с мисълта да работя за любимия град Бургас, да работя за моята любима музика и с такива прекрасни талантливи деца и младежи, родени в Бургас. За мен това е висока чест и признание, но и отговорност, защото Почетният гражданин на Бургас трябва да бъде достоен човек, който дава личен пример на всички бургазлии. Ще направя всичко възможно да оправдая това доверие". 
Последва връчването на отличието "Ключът на Кулата", което се дава за принос в развитието на българската култура. С него бяха удостоени писателят Ваньо Вълчев, художникът Иван Бахчеванов, режисьорът Симеон Димитров и местният земеделец Янчо Проданов. Първите трима отбелязват през настоящата година съответно своя 85-, 70- и 80-годишен юбилей. 
"Горд съм, че вече съм лицензиран пазител на един от символа на Бургас - нашият фар", каза Ваньо Вълчев. 
Художникът Радостин Дамасков получи почетен плакет на Община Бургас за приноса си в развитието на българската култура и създаването на паметника на Александър Георгиев - Коджакафалията в града. Той каза, че ще продължи да работи за художественото декориране на град Бургас и превръщането му в още по-привлекателен град с помощта на съвременни паметници. 
Почетен плакет на Община Бургас получи и докторът по философия Стойчо Кьосев по повод дългогодишната му преподавателска дейност, основания още през 1984 г. философския клуб "Сократ" и създадената от негови членове през 2022 г. инициатива "Философите на Бургас".
С "Почетна значка на Община Бургас" бе отличен и 19-годишният Димитър Свиленов Кандилов заради бързата и навременна реакция, с която в първите дни на октомври тази година той и Станислав Иванов от Поморие спасяват от удавяне жена на варненския плаж. Видимо развълнуван той заяви, че постъпката му не заслужава такова признание, защото вярва, че всеки на негово място би постъпил така и допълни, че за него е чест да се нарича гражданин на Бургас.