Премиерът на Черна гора Дритан Абазович и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха вчера обща декларация за евроатлантическата перспектива на Украйна, съобщи черногорският вестник „Побиеда“.
Декларацията първоначално бе изпратена до президента на Черна гора Мило Джуканович.
Документът бе изпратен до кабинета на Джуканович от украинското посолство в Черна гора, черногорското външно министерство и от президента на Украйна Володимир Зеленски. Преди президентът да подпише, кабинетът на Джуканович поискал мнение за текста на декларацията от външното министерство, от черногорското посолство в Киев и мисията на Черна гора при НАТО.
В кабинета на президента очаквали да получат отговор до средата на декември, но вместо това чрез медиите били информирани, че отиващият си премиер Дритан Абазович е подписал декларацията със Зеленски.
Не е ясно как се е стигнало дотам Абазович да подпише документ, изпратен до Джуканович и защо кабинетът на президента не е бил информиран за това, пише "Побиеда".
„Днешното подписване е още едно потвърждение за подкрепата на нашата държава към Украйна в нейното желание да се превърне в пълноправна част от евроатлантическата общност, когато условията за това бъдат изпълнени“, съобщиха от кабинета на Абазович.
Правителството на Черна гора подкрепя Украйна и като дарява 11 процента от средствата на военния бюджет, както и в хуманитарен аспект с приема на няколко хиляди бежанци, допълниха от кабинета на Абазович.
Президентът Зеленски благодари на Черна гора за усилията и подкрепата.
„Нямаме тайни или каквото и да е скрито, имаме много добри отношения между двете страни. Благодаря за това, но най-вече благодаря на обществото в Черна гора. Всичко се крепи на уважението, а черногорците уважават украинците и обратното. Искам да подчертая, че Черна гора представлява дом и за бежанците, жените и децата, семействата, на които е нужна подкрепа от началото на агресията. Знам, че ако не съществуваше това отношение, нямаше да бъде така. Виждам единство, от първия ден видяхме вашата подкрепа, която пристигаше. Имахме прекрасна среща и знаем, че ни подкрепяте във всички посоки“, каза Зеленски.