Джаз певицата Надя Тончева ще изнесе концерт на 9 декември, от 18:30 часа, в залата „Проф. Венета Вичева“ в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 
В събитието ще участват и музикантите Иван Гърбачев (пиано), Христо Минчев (бас китара) и Александър Каменов (барабани). Шуменската публика ще има възможността да се наслади на популярни евъргрийни и песни от репертоара на Ела Фицджералд, Сара Вон, Били Холидей и други известни джаз изпълнители.
Надя Тончева е певица, пианист, аранжор и педагог. Започва своята кариера като вокалист в първата у нас акапелна джаз-формация „Траяна“. Изявява се като вокален изпълнител и музикант в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови, Франция, САЩ и други държави.
В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. През 2015 г. има самостоятелна изява в Париж по повод откриването на българската експозиция в Лувъра, а през 2019 г. концертира в Синсинати, САЩ, по покана на българската общност. Надя Тончева е артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“ - Стара Загора. През 2016 г. е удостоена с държавно отличие „Златен век – звезда“ за изключителен принос към българската култура, отбелязват от общинския пресцентър. 
Концертът е с вход свободен. Той се организира от Община Шумен и е част от празничната програма в града през декември. 
Както БТА информира, повече от 25 мащабни събития са подготвени през празничния декември в Шумен. Това съобщи на пресконференция на 29 ноември заместник-кметът по образование и култура на Общината Найден Косев. Официалното пускане на коледните светлини в града се състоя снощи.