Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) остро възразява срещу решенията на нидерландския премиер и австрийския канцлер да наложат вето и да не подкрепят присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Това се посочва в позиция на КНСБ, изпратена от пресцентъра на синдиката.
Има няколко решения на Европейската комисия (ЕК) и на Европейския парламент (ЕП) за приемане на България в Шенген. България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и готовността ѝ е потвърждавана многократно от Съвета на Европейския съюз (ЕС), ЕК и ЕП, се посочва още в позицията.
„Намираме за недопустимо пред страната ни да бъдат поставяни допълнителни условия. Още повече, че България бе обект на две проверки за изпълнение на критериите за членство в Шенген, като и двете завършиха с положителни за страната ни доклади", посочват от КНСБ. От синдиката отбелязват, че в последните два месеца първо Европейският парламент, а след него и Европейската комисия, призоваха за приемане на страната ни към Шенгенското пространство без повече забавяния. Не могат да се поставят нови изисквания към която и да било държава членка на ЕС от друга такава, които не почиват на общи решения на ЕС, допълват от КНСБ.
Според синдиката спирането на страната ни по пътя към зоната за свободно пътуване ще навреди не само на българската, но и на европейската икономика. От друга страна, разширяването на Шенген ще повиши общата сигурност на външните граници на ЕС и ще допринесе за по-добрата ефективност на полицейското сътрудничество между страните членки, допълват в позицията си от КНСБ.
БТА припомня, че решението за разширяване на Шенгенското пространство ще бъде взето на 8 декември в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Вчера еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че България, Румъния и Хърватия са преминали през задълбочена проверка, която е показала, че изпълняват всички изисквания за присъединяване към Шенген. 
В петък Нидерландската радиопредавателна корпорация съобщи, че нидерландското правителство е решило на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген. Страната обаче ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира България.