С военен ритуал и молебен за здравето и силата на всички моряци бе почетен днес църковният празник на cв. Николай Мирликийски във Варна. Празникът се проведе пред храма, посветен на светеца в града. В него се включиха областният управител Марио Смърков, кметът Иван Портних, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, бивши и настоящи офицери, общественици, граждани.
След приключването на ритуала беше раздаден рибен курбан. Част от него бе осигурена от храма. По традиция и Военноморските сили бяха осигурили около 500 порции, сготвени в походната кухня на флота.
Матрос Персиан Иванов, готвач в Свързочния полк, разказа за БТА, че в курбана има девет вида морска риба, сред които паламуд, чернокоп, сафрид, барбуна, илария. Походната кухня разполага с казани по 50 литра, затова подготовката отнема повече време, допълни Иванов. По думите му сготвянето на курбана е отнело 7-8 часа на него и екипа му от помощници.
Иванов разказа още, че кухнята работи само на дърва и в нея може да се приготвят течни ястия – супи и яхнии. Според него не е трудно да храниш войската, важно е да имаш желание и да обичаш това, което правиш.