От "Продължаваме Промяната"(ПП) поискаха днес да бъде изслушан премиерът Гълъб Донев за Шенген. Искането вече било внесено в деловодството на парламента. За всички е ясно, че в Шенген не ни пускат заради Бойко Борисов и неговата политика в последните 12 години, посочи Настимир Ананиев(ПП).
Малко сме се забавили всички тук, отговори председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. По-късно председателстващият заседанието в момента Росен Желязков обеща въпросът да се обсъди на председателски съвет и евентуално да бъде включен в седмичната програма за работа на Народното събрание.
Настимир Ананиев постави искането с коментара, след декларация на ГЕРБ-СДС, прочетена от Тома Биков.
Тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, може да бъде определена само като "шарлатания и то класическа, за съжаление изключително евтина". Тази теза е обидна за цялото българско общество, заяви Биков. По думите му приемането на хартиената бюлетина няма нищо общо с Шенген, никога не е било поставяно като условие и най-вероятно никога няма да бъде поставено точно от Нидерландия, която преди няколко години се е отказала от машинното гласуване. Проблемът с българското членство в Шенген не би трябвало да разделя българския политическия елит, а да го обединява, подчерта депутатът. Биков обвини управляващите от последните две години за разграждане образа на България в Европейския съюз, на контрола върху границата и мигрантската криза. Вие сте част от проблема, колеги, не излизайте на тази трибуна като морални съдници да казвате кой е виновен и кой е невинен, обърна се представителят на ГЕРБ-СДС към ПП. Вие сринахте доверието в България, вашият министър-председател се държа неадекватно в продължение на 7-8 месеца и България "заприлича на Кирил Петков, а, когато България прилича на Кирил Петков, естествено, никой не й вярва", заяви Биков.
Съгласен съм, че всички политически партии трябва заедно да отстояват идеята за пълна интеграция на България в ЕС, само че това не може да започва с такава груба лъжа, с отместване на реалния и сериозен проблем, изтъкна депутатът. И, добави той, воплите "дайте да гласуваме тези 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост звучат доста смешно от вашите усти, защото трябваше да бъдат приети още от 47-то Народно събрание в ден първи, беше ваша работа да ги подготвите.
Надявам се, че оттук нататък България ще започне да излиза от това блато, в което беше вкарана от група хора, част от които не знаят изобщо накъде отиват, а друга част - не знаят защо са дошли, посочи Тома Биков. Според него е редно партиите, които имат системен характер, да осъзнаят отговорността пред управлението на страната, да положат всички усилия България да покаже, че не просто има позиция, а че е в състояние да я отстоява. Призоваваме системните партии да проявят отговорност и да започнем заедно и постепенно да връщаме България там, където беше - на масата, на която се взимаха решения, апелира представителят на ГЕРБ-СДС.