Двата концерта за виолончело и оркестър от Сен-Санс ще бъдат изпълнени в една вечер от Станимир Тодоров, концертмайстор на "Театро Колон", Буенос Айрес, съобщават от оркестъра. Събитието, което е под патронажа на посланика на Мароко у нас Закия Ел Мидауи, е на 17 декември в зала "България".
Ще звучат Концерт за виолончело и оркестър №1, ла минор, оп. 33 и Концерт за виолончело и оркестър No.2, ре минор, оп. 119, както и Симфония №4, ре минор, оп. 120 на Роберт Шуман. Диригент е Петко Димитров.
Станимир Тодоров ще бъде солист на Нов симфоничен оркестър след дългогодишно отсъствие от българската сцена, разказват организаторите. Той е солист на оркестъра от създаването му. Бил е професор в Кралската музикална консерватория в Копенхаген, Дания, в Музикалната консерватория в Малмьо, Швеция, и в академията "Менухин", Швейцария. Води майсторски класове по целия свят. Последователно е бил концертмайстор на оркестъра на Датското радио, Оркестъра на Монте Карло и понастоящем - на оркестъра на "Театро Колон".
/ДД