Европейската комисия (ЕК) одобри програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 г. (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа (МИР). 
Програмата беше в Брюксел на 26 октомври и получи одобрение за рекордно кратък срок - на 5 декември, допълват от министерството. Одобрена е и новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя бе изпратена от МИР на ЕК на 16 август и бе одобрена на 3 октомври. Само по двете нови програми заедно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще управлява общо над 5 млрд. лв. за периода 2021-2027. 
Очаква се изпълнението им да стартира в началото на 2023 година. Отделно министерството управлява и 600 млн. лв. до края на годината по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, по който министерството е отворило вече две програми – за технологична модернизация и за ИКТ решения и киберсигурност.
По програмата ще могат да кандидатстват висши училища, научноизследователски организации, микро, малки и средни предприятия, както и големи фирми в сътрудничество с малки и средни предприятия. По някои от мерките ще бъде допустимо съвместно участие и на гореизброените субекти заедно с НПО, големи предприятия и общини. Програмата има два приоритета – "Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема" и "Цифрова трансформация на публичния сектор". 
По първия приоритет ще бъдат развивани вече изградените Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност, ще се подкрепят внедряването на технологии, трансферът на знание и скъсяването на пътя от проучванията до иновациите. Ще бъдат финансирани и проекти, получили знака за качество "Печат за високи постижения" по програмите "Цифрова Европа" и "Хоризонт Европа" на ЕК. Ще се инвестира в индустриални иновационни програми за развитие на технологии, чрез които регионите да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.
По втория приоритет ще се финансира дигитализацията на публичния сектор, повишаването на киберсигурността в администрацията, създаването на пространства от данни, отворен достъп до наука и др.
Програмата съдържа три стратегически интервенции. Първата е за 140 млн. лв. за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове – обединения между бизнес, научни организации и университети, неправителствен сектор и технологични и бизнес-медиатори. Втората е за над 280 млн. лв. за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.). Третата стратегическа интервенция е за 50 млн. лв. – ваучерна схема за малки и средни предприятия за насърчаване сътрудничеството и използване потенциала в Центровете за върхови постижения, Центровете за компетентност, обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура и други научноизследователски организации и висши училища. 
С одобрената програма утвърдените за България средства от ЕК, в рамките на мандата на служебния кабинет, стават 9 с общ размер над 16,2 млрд. лв. 
През 2023 г. България ще получи финансиране до 3,4 млрд. лв. от годишния бюджет на Европейския съюз. Средствата ще са по оперативните програми от миналия програмен период 2014-2020 г., каза в интервю за БТА евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.