Президентът на Сърбия Александър Вучич днес пристигна в албанската столица Тирана за срещата на върха ЕС-Западни Балкани и каза, че е „по-добре да сме на масата, отколкото в менюто“, съобщи сайтът на сръбската телевизия РТС.
Срещата на върха на лидерите ЕС-Западни Балкани започна в Тирана, а домакинът, албанският министър-председател Еди Рама, посрещна участниците на червения килим в Двореца на конгресите.
За първи път среща на върха между Европейския съюз и страните от Западните Балкани се провежда в една от държавите от региона. Заедно с висшите представителни лица на ЕС, в срещата взимат участие и лидерите на 27-те страни членки и на региона.
Президентът на Сърбия ще присъства на срещата и подписването на Роуминг декларацията между мобилните оператори на Европейския съюз и страните от Западните Балкани.
По време на срещата  Вучич ще осъществи и редица двустранни срещи с официални лица на страните участници, между които са и премиерът на Белгия Александър Де Кро, както и премиерът на Холандия Марк Рюте.
Главното послание на срещата е недвусмислената подкрепа за членството на региона в ЕС и призивът за ускоряване на процеса на присъединяване.
По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма да пътува до Тирана на 6 декември на срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани. Изявлението му дойде като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство и това, че решението на Курти не е получило осъждане от ЕС. 
Вучич взе решение да се включи в срещата на върха ЕС-Западни Балкани след разговор със специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак. Днес е насрочена среща и между Курти и Лайчак.