Над 1080 са електронните административни услуги, които могат централизирано да се заявят и да бъдат предоставени по електронен път или поне да бъде получена информация за резултата от дадената услуга също през портала eGov. Това каза Николай Минев, директор на системни компоненти на електронното управление в Министерството на електронното управление по време на форум "Дигитализация, киберсигурност и местно управление" в УНСС.
Събитието се организира съвместно със Съюза за стопанска инициатива, Българската стопанска камара, Министерството на туризма, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация", Националното сдружение на общините в България, Националното представителство на студентските съвети, Студентският съвет при УНСС и с подкрепата на Катедра "Национална и регионална сигурност".
Експертът съобщи, че всички електронни административни услуги, които се предоставят от общинските администрации, вече са достъпни през Единния портал за достъп до електронни административни услуги, като става дума за 188 услуги.
Вече е престанала необходимостта от предоставяне на хартиени удостоверения, уверения и други документи, като над 200 млн. са заявените вътрешни електронни административни услуги от една администрация към друга и най-малкото по този начин са спестени над 200 млн. листа хартия, които тежат над хиляда тона, каза експертът.
Осигурена е възможност за централизирано плащане на задължения, които възникват в държавата чрез централизиран Виртуален ПОС Терминал и по този начин хората да не дължат превод на такси и комисиони на доставчиците на услуги. Отворена е и възможността да може да се плаща с кредитна и дебитна карта, издадена не само територията на България, защото много българи живеят в чужбина, но продължават да имат отношения с държавата, каза експертът.
Той даде пример за партньорството с Министерството на туризма по отношение на необходимостта от регистрация на места за настаняване във връзка с украинските бежанци. Услугата е създадена за две седмици и за броени дни са се регистрирали 3500 места за настаняване.