Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов открои по време на форум важността на това процесът на цифрова трансформация да е обвързан с киберсигурността, особено в контекста на последните геополитически събития. Когато говорим за цифрова трансформация, е важно да не забравяме и за киберсигурността. Ако пандемията ни стимулира да се дигитализираме бързо, то сега конфликтът в Украйна мисля, че стимулира особено на национално институционално равнище по-сериозно да се замислим за киберсигурността. Двете теми трябва задължително да вървят заедно, каза министърът по време на форум "Дигитализация, киберсигурност и местно управление" в УНСС.
Събитието се организира съвместно със Съюза за стопанска инициатива, Българската стопанска камара, Министерството на туризма, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация", Националното сдружение на общините в България, Националното представителство на студентските съвети, Студентският съвет при УНСС и с подкрепата на Катедра "Национална и регионална сигурност".
Министърът изтъкна, че темата за дигитализацията e важна за българската икономика и тази трансформация би й позволила да навакса изоставането, генерирано през последните десетилетие. Той напомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,6 млрд. евро - около една четвърт от парите по Плана, за дигитална трансформация, цифровизация и инвестиции в тази сфера. Министърът посочи, че през 2020 г. пандемията ни даде много уроци, но по думите му един от най-важните е, че инвестициите и усилията за дигитализация се оказаха жизнено важни.