Големи американски компании са готови да инвестират директно в Камбоджа, най-вече в износа на камбоджански селскостопански продукти за американския и международния пазар, предаде АКП.
Делегация от американски инвеститори и бизнесмени заявиха това вчера на среща в Пномпен с Пан Сорасак, камбоджански министър на търговията.
Камбоджа е важен производител на селскостопански продукти, допринасящ значително за регионалната и глобалната продоволствена сигурност, отбеляза американската делегация. Тя добави, че потенциалните американски пазари за камбоджански селскостопански продукти се намират в град Лоуел в Масачузетс, Калифорния, Сиатъл, Тексас и т.н.
От своя страна камбоджанският министър приветства намеренията за инвестиции, като подчерта, че ще помогне за насърчаване на селскостопанското производство в Камбоджа.
За да улесни износа на външните пазари и да избегне проблема с фитосанитарния контрол и стандартизирането на продукти, Пан Сорасак насърчи американските инвеститори и бизнесмени да инвестират директно в преработването и опаковането на селскостопански продукти в Камбоджа, вместо да изнасят пресни селскостопански продукти без да бъдат преработени.  
Потенциалните камбоджански продукти за износ в САЩ са кашу, манго, кокосови орехи, черен пипер, сол, рибен сос, соев сос, яйца, риба и т.н.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с камбоджанската агенция АКП.)