Община Бургас ще раздаде безплатно хиляди порции рибен курбан за здраве и берекет по повод днешния официален празник на града. Курбанът ще се раздава на пет места в града, раздаването му ще започне от 11:00 часа, информираха от общинския пресцентър. 
Празникът ще започне с тържествена литургия в чест на покровителя на Бургас - Свети Николай Чудотворец. Тя ще бъде отслужена в едноименния храм и ще започне от 8:30 часа. Ще бъде отдадена почит и към благодетеля на Бургас Александър Георгиев Коджакафалията с поднасяне на венци и цветя на паметника му.
От 10:30 часа на площада пред сградата на общината тържествено ще бъдат издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и Община Бургас.
Част от предвидените в програмата инициативи са свързани с традиции на бургазлии по повод Никулден, както и със самото море - демонстрации на ретро дайвинг, поздрав със сирени на кораби, литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морската вода, добавиха от общината.
Военноморските сили на Република България ще помогнат тазгодишният бургаски Никулден да стане по-интересен и запомнящ се. За целта фрегатата „Верни“ ще застане в района на Морска гара и ще е отворена за посещение от жители и гости на града за времето от 10:00 ч. до 12:00 ч. Корабът ще бъде с празнична украса. Точно в 13:00 ч. „Верни“, заедно с останалите плавателни съдове в Пристанище-Бургас, ще поздрави бургазлии със съвместен сигнал от корабните сирени.
В Дружеството на художниците ще се проведе церемония по връчването на наградата „Художник на годината“. Тогава ще бъде обявен и тазгодишният носител на приза „Бург на годината“.
И този Никулден в Бургас ще бъде спазена утвърдената традиция имениците да си направят обща снимка за спомен с кмета Димитър Николов. Паметната фотография, която ще бъде съхранена за идните поколения, ще бъде направена в 14:00 часа на пл. „Атанас Сиреков“.
В центъра на Бургас ще цари фестивална атмосфера. На ключови места ще бъдат поставени открити сцени. На тях ще се качат  рок музиканти, поп изпълнители, млади бургаски таланти.
Кулминацията на тържествата за празника на Бургас ще от 17:30 часа, когато ще започне тържественият никулденски концерт на площад „Тройката“. На сцената ще се качат братя Аргирови, група FOUR, Мариана Добрева и Михаела Михайлова, Вокален ансамбъл „Фортисимо“, Калоян Николов, Бургаския духов оркестър, Хор „Милка Стоева“, Стоян Памуков и DJ Pancho. Водещ ще е актрисата Гергана Стоянова. По време на концерта ще бъдат запалени светлините на коледната елха и празничното осветление в Бургас.
По покана на кмета Димитър Николов, честта да включат празничното осветление са приели ученици от Бургас, изявили се през годината със сериозни успехи. Със заповед на кмета Димитър Николов днешният ден е обявен за неучебен в бургаските училища.
От общината информираха, че днес ползването на местата за паркиране в синята зона ще бъде безплатно за жителите и гостите на Бургас. Престоят на автомобилите няма да се заплаща заради официалния празник на града - Никулден.
Днес националният пресклуб на БТА в Бургас става на една година. На тази дата през 2021-ва пресклубът бе официално открит от Генералния директор на БТА Кирил Вълчев. Сред официалните гости на откриването на пресклуба на БТА в Бургас бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Нина Стоименова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, представители на бизнеса, науката, културата, журналисти.