Българската агенция за инвестиции (БАИ) организира днес в град Сънивейл (в Силициевата долина), щата Калифорния, международен бизнес и инвестиционен форум в рамките на проект "Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Събитието е фокусирано върху секторите "Аутсорсинг" и "Информационни технологии (ИТ)" и е част от роудшоу, завършващо на 8 декември в Портланд, щата Орегон.
В началото на конференцията изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов ще отправи приветствие към участниците и ще представи ръководената от него институция, както и България като инвестиционна дестинация.
По време на първия панел водещ лектор ще бъде Райън Фишър - бивш вицепрезидент на "Банк ъв Америка" (Bank of America) в централата й в Шарлът, Северна Каролина, който в момента работи в България като главен изпълнителен директор на "Хил Сити Глобал София" (Hill City Global Sofia). Той ще запознае аудиторията с българската бизнес и стартъп среда от гледна точка на американския бизнес - местоположение, предимства, смесен капитал, недостатъчно обслужвани региони, достъп до финансиране, пазарен достъп до ЕС и Азия.
Виктор Манев - лицензиран управленски консултант (СМС), съосновател и партньор на "Импетус Капитал" (IMPETUS Capital), ще представи възможности за финансиране за американски стартъпи в Европа, предимства и възможности за допълнителни кръгове на финансиране на стартиращи компании и за достъп до световните пазари през Европа и България.
В първия панел участие се предвижда да вземат също Здравко Здравков и Димитър Митков - основатели на "Аут2Баунд" (Out2Bound), водеща българска компания, предоставяща услуги в областта на продажбите и продуктовата поддръжка на американски стартъпи в Европа, която неотдавна бе придобита от американската "Маркетстар" (Marketstar). Те ще разкажат как стартъп от САЩ може да развие глобална мрежа за продажби и поддръжка на продукти и ще представят възможностите, които България предлага за продажби на американски стартиращи компании и малки и средни предприятия (МСП).
Вторият панел ще бъде посветен на практически бизнес насоки за стартъпите в България. Водещ лектор в него ще бъде Иван Михайлов - главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България (AmCham) и бивш главен изпълнителен директор на "Вистеон Аутомотив" (VISTEON Automotive), бивш регионален директор в "Джонсън контролс" (Johnson Controls), член на борда на "Аутомотив клъстер България" и член на Съвета на настоятелите на Технически университет - София. Михайлов ще говори за условията и благоприятната среда в България и Европа за американските МСП и стартиращи фирми.
С ИТ сектора и стартъп общността в България, и по-конкретно опита с чуждестранни стартъпи, ще бъде свързана лекцията на Недялко Дервенков - изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO).
Омуртаг Петков - съдружник в адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (DGKV), с правна практика в ЕС и САЩ, член на Нюйоркската адвокатска колегия, ще запознае аудиторията с регулацията в областта на цифровите потоци между ЕС и САЩ, с Общия регламент относно защитата на данните (GDPR) и защитата на личните данни, корпоративното и данъчното право, цифровото законодателство, правната помощ за американски стартиращи и разрастващи се компании в Европа.
"Разходи за правене на бизнес в България като европейски център, разходи за офис и персонал, лекота при създаването на бизнес" e тема, която ще развие Гергана Анева - главен изпълнителен директор и управляващ директор в "Руд Педерсен България" (Rud Pedersen Bulgaria), бивш директор в Държавна агенция "Електронно управление".
Борислав Славчов - главен изпълнителен директор на Американо-български център за иновации и трансфер на технологии, "Ей Би Си Иновейшънс" (ABC Innovations); експерт по програма "Хоризонт 2020", ще изнесе лекция, свързана с безвъзмездните средства от ЕС за научноизследователска и развойна дейност, достъпни за американски стартъпи за иновации и разрастващи се компании в Европа.
В състава на делегацията от България влизат още заместник-кметът на София по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов, заместник-кметът на Пловдив по направление "Образование, бизнес развитие и европейски политики" Стефан Стоянов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
Форумът ще завърши с дискусионен панел.
Вчера българската делегация посети в Сънивейл технологичния център "Плъг енд Плей" (Plug and Play Tech Center), който свързва най-големите корпорации с най-добрите стартъпи в света чрез фокусирани върху индустрията ускорителни програми в Силициевата долина и извън нея.
Втората конференция на БАИ, която ще постави акцент върху секторите "Електроника" и "Информационни технологии", ще се проведе на 8 декември в Портланд, щата Орегон.