Готовността на България за еврозоната, макроикономическите дисбаланси, реалната икономика и краткосрочната перспектива, и как ще се отрази на пазара на труда влизането ни в еврозоната, ще обсъждат водещи икономисти и финансисти на кръгла маса "Българската икономика на прага на еврозоната", съобщиха организаторите. Кръглата маса ще се проведе днес от 10:00 часа в София Хотел Балкан (бивш Шератон). Организатор е Центърът за развитие и политики (ЦРП).
България е на прага на членство в два значими съюза - в Еврозоната, един от най-големите световни икономически региони, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - клуба на развитите страни, обединени с цел да стимулират икономическия прогрес, посочват от ЦРП. Стабилността на публичните финанси и растежът на икономиката са необходими условия за членство. След години на относителна стабилност и растеж, пандемията, войната в Украйна и енергийната криза поставиха икономиката под стрес. Перспективата е несигурна, с висока вероятност за нестихваща инфлация и очаквания за рецесия, коментират от Центъра за развитие на политики.
"Считаме, че темите са от първостепенна важност и в тази връзка Център за развитие на политики, организира кръглата маса, която да повдигне дискусия по въпросите за българската икономика на прага на Еврозоната и фискалната стабилност и растеж", допълват организаторите. "Целта на кръглата маса е да провокира участниците да коментират икономическите, фискалните и социални предизвикателствата по пътя към пълноправното членство, както и възможните решения за стабилен бюджет и разумни нива на задлъжнялост. Дискусията ще погледне към макроикономическите аспекти на членството и реалните ефекти върху публичните разходи и пазара на труда", казват още от Центъра.
Гост лектори на форума ще бъдат доц. Петър Чобанов, председател, Комисия по бюджет и финанси в 48-то Народно събрание, Николай Василев, управляващ партньор на Експат Капитал, Диана Митева, член на УС и изпълнителен директор, банка ДСК, Петър Ганев, Институт за пазарна икономика и Васил Велев, председател на УС, АИКБ, се посочва в съобщението.
Участие в кръглата маса ще вземат и представители на законодателната и изпълнителната власт, водещи финансови институции, неправителствени организации и медии.