Американската компания “Шеврон” (Chevron) обяви откритието на ново газово находище в Средиземно море край бреговете на Египет, съобщи египетската Държавна информационна служба. Залежите се намират в офшорния блок “Наргес - 1Х” (Narges - 1X). 
Кладенецът съдържа 3.5 трилиона кубически фута синьо гориво. Той е прокопан със сондажния кораб “Стена Форт” (Stena Forth), като залежите от природен газ са достигнати на дълбочина 3980 метра. 
Откритието ще даде нов тласък на плановете на Египет да се превърне в регионален енергиен център и ключов доставчик на синьо гориво. През последните години в северноафриканската държава бяха намерени редица петролни и газови находища, сред които масивното газово поле “Зохр” в Средиземно море. Страната постигна самодостатъчност по отношение на нуждите си от газ в края на 2018 година. 
Според правителствен доклад, публикуван в края на септември т.г., приходите на Египет от износ на природен газ през данъчната 2013/2014 година са 0.6 милиарда долара, а през 2021/2022 година достигат осем милиарда долара, което е 13 пъти повече. 
За последните осем години количеството на изнасяния втечнен газ (LNG) се е увеличило от 1.9 милиона тона на 7.2 милиона тона или близо четири пъти. За същия период египетската страна е подписала 108 споразумения с международни компании за разработване на газови и петролни находища при минимална стойност на инвестициите от 22 милиарда долара.