Опозиционната в Албания Демократическа партия свика за днес протест, който да съвпадне със срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе в столицата Тирана, съобщават албанските медии.
Лидерът на демократите Сали Бериша, който бе президент на Албания в периода 1992 г. – 1997 г., а по-късно и премиер (2005 г. – 2013 г.), свика демонстрация срещу правителството на Еди Рама, когото обвинява в корупция. Бериша призова протестът да се приема като акт на гостоприемство към лидерите, които ще посетят албанската столица, и като „открит акт на враждебност към Еди Рама, който с аферите си засрамва целия народ“. 
Според Сали Бериша 6 декември предоставя „исторически случай, на който народът да надигне глас пред най-висшите представители на европейските демокрации“. Пред местни медии в понеделник Сали Бериша заяви, че хиляди хора са пристигнали в Тирана за протеста и още хиляди ще дойдат утре.
Министърът на вътрешните работи на Албания Бледи Чучи заяви, че протестът на опозицията ще бъде допуснат извън периметъра за сигурност, където ще се проведе срещата на върха, предаде агенция АТА. 
"Никога не сме били против протестите; винаги сме гарантирали конституционното право на протест. Но там, където ще се проведе срещата на върха, просто има червена зона и не може да се протестира. Извън тази зона ще предприемем всички мерки, за да може да се проведе и протестът", заяви през уикенда министърът на вътрешните работи. 
В излъчен на живо разговор с гражданите и медиите в неделя премиерът Еди Рама определи протеста, свикан от Сали Бериша, като безсмислен, предаде агенция АТА. Министър-председателят каза, че „определени сили, организации и групи са против тези срещи на върха“. По думите му, цитирани от агенция АТА, става дума за „същата партия, на която е било платено с руски пари, за да свали правителството на страната“.
Еди Рама припомни също, че САЩ и Великобритания наложиха на Сали Бериша забрана за влизане на тяхна територия заради обвинения в корупция.
Министър-председателят на Албания определи срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Тирана като „знаково събитие“. 
„Според мен това е най-важното събитие в историята на международните отношения на Албания, когато целият ЕС, всички лидери на обединена Европа трябва да пристигнат в Тирана, за първи път в страна извън ЕС, за да участват в срещата на върха, която Европейският съвет провежда заедно с лидерите на Западните Балкани", каза албанският министър-председател.