Пазарът на корпоративните сливания и придобивания отчита спад от над 35 на сто през първите три тримесечие на 2022 спрямо периода януари-септември 2022 г., показаха данните на един от лидерите в пазарната и финансова информация "Eс Пи Глоубъл" (SP Global).
Общата стойност на сделките от началото на годината до 1 октомври възлиза на 2,286 трилиона долара спрямо 3,548 трилиона долара, отчетени за същия период на миналата година. Броят на обявените сделки е 36 824 спрямо 43 466 за същия период на рекордната 2021 г., което означава, че за деветте месеца броят на сделките е спаднал с малко над 15 на сто.
Данните, обхващащи само третото тримесечие, показват, че вследствие на увеличаването на основните лихви на водещите световни банки – Управлението за федерален резерв (САЩ), Европейската централна банка (еврозоната), "Банк ъв Ингланд"(Великобритания), което води до влошаване на глобалните кредитни условия, обемът и общата стойност на сделките спадат с най-силно темпо спрямо останалите тримесечни отчетни периоди.
С общ брой на сделките от 11 118 за периода юли-септември показателят се понижава и доближава данните от третото тримесечие на белязаната от пандемия 2020 г., когато бяха обявени 11 778 сделки. Стойността на сделките през третото тримесечие на 2022 г. се понижава до 530,98 млрд. долара и е най-ниската от над две години.
Въпреки посочени данни водещата сделка за изминалата година – тази за придобиването на разработчиците на видео игри "Активижън Близърд" (Activision Blizzard) от ИТ гиганта "Майкософт" (Microsoft) за 68,7 млрд. долара, значително надвишава стойността на рекорда за 2021 г. - сливането на развлекателното подразделение на "Ей Ти енд Ти Уорнър Брос" (АТ&T Warner Bros) и медийната компания "Дискавъри" (Discovery Inc), позната с научно-популярните си ТВ канали, което бе оценено на 43 млрд. долара.
Кои са най-големите сделки в този пазарен сегмент, обявени до момента през настоящата година?
На първа позиция, както вече бе споменато, е придобиването на "Активижън Близърд" от "Майкософт" за 68,7 млрд. долара, което бе обявено на 18 януари. Пандемията и времето, прекарано вкъщи от потребителите, накара едни от най-големите играчи в ИТ индустрията да обърнат по-голямо внимание на сектора за видео игри и виртуално развлечение.
С придобиването "Майкософт" добави серия от световно известни игри и към портфолиото си, включително Warcraft, Diablo, Call of Duty, Overwatch и Candy Crush. Показателно е, че сделката също така означава, че съоснованата от милиардера Бил Гейтс компания става трета в гейминг бизнеса след "Тенсент" (Tencent) и "Сони" (Sony). 
Сделката показа, че "Майкрософт" и нейното основно гейминг подразделение "Ексбокс" (Xbox) залагат, че бъдещето на игрите е "в облака", а не в игровите конзоли като "Плейстейшън" (Playstation). Като пренесе цялата гама от любими игри в "Гейм пас" (Game Pass), своята водеща абонаментна услуга, компанията се надява тя да се превърне в любима дестинация за геймърите по целия свят.
Придобиването, което е предложено да се осъществи под формата на трансакция "в брой", все още не е получило финално одобрение и дори, според последната информация, може да предизвика дело за пазарна концентрация срещу "Майкрософт". Една от причините е, че "Сони" иска да запази възможността заглавието Call of Duty да се играе на "Плейстейшън" конзолите още дълго време.
На второ място е сделката за придобиването на софтуерния разработчик и един от лидерите в областта на виртуализацията "ВиЕмУеър" (VMWare) от производителя на чипове "Броудком" (Broadcom). И двете компании са базирани в САЩ, а стойността на сделката, обявена през май, е 61 млрд. долара под формата на пари в брой и акции на "Броудком".
Сделката бе последната в серия от смени на собствеността във "ВиЕмУеър", която създаде ключови технологии, които в момента масово се използват в облачните изчислителни центрове. "ВиЕмУеър" има повече от 500 000 потребители в целия свят и е партньор на всички важни доставчици на облачни услуги, включително "Амазон" (Amazon) "Майкрософт" и "Гугъл" (Google/Аlphabet).
С "ВиЕмУеър" под шапката на "Броудком", 49 на сто от комбинираните годишни приходи на компанията се очаква да идват от продажби на корпоративен софтуер.
Третата по стойност сделка идва от индийския банков и финансов сектор, където на 4 април бе обявено, че най-голямата банка в страната "Ейч Ди Еф Си банк" (HDFC Bank) ще придобие  компанията за жилищни кредити "Ейч Ди Еф Си лимитид" (HDFC Limited) за около 60 млрд. долара. Придобиваната компания, по данни на Блумбърг, предоставя заеми на повече от половината клиенти, които закупуват жилище в Индия - страна с население от над 1,4 млрд. души.
Обединението на базираните в Мумбай компании ще създаде най-голямата финансова институция в страната с капитализация от 190 млрд. долара. Сделката идва, след като Индия премина през сериозни сътресения, свързани с нерегламентирано отпускане на заеми през 2018 година.
На четвърто място е сделката, която може би прикова най-много медийно внимание по света – тази, при която най-богатият човек на планетата Илон Мъск придоби популярната социалната мрежа "Туитър" (Twitter) за 44 млрд. долара.
Още през януари тази година Мъск започна да купува акциите на компанията, а след първоначален отказ на 25 април милиардерът получи одобрението от борда на директорите на компанията да я придобие за посочената сума. 
Тогава изпълнителният директор на автомобилостроителя "Тесла" (Tesla) заяви, че планира да въведе нови функции в платформата, да направи нейните алгоритми с отворен код, да се бори с фалшивите акаунти и да насърчава свободата на словото. Именно неясната бройка на спам акаунтите стана причина Мъск да размисли и да обяви, че няма да пристъпи към сделката, ако "Туитър" не оповестят и не се справят с проблема. От своя страна компанията заведе дело срещу Мъск с искане договорът да бъде обявен за окончателен, но до съдебно решение не се стигна. На 25 октомври Мъск все пак придоби компанията и впоследствие стана неин изпълнителен директор. Символ на преминаването на собствеността стана снимка на милиардера, влизащ в централата на социалната мрежа с мивка в ръце, загатвайки за предстоящите промени.
Договорка на два гиганта в областта на логистиката и недвижимите имоти е петата най-голяма сделка за годината.
През юни специализираното дружество за имоти, фокусирано върху складови площи,  "Пролоджис" (Prologis) обяви, че ще придобие партньора си "Дюк Риълти" (Duke Realty Corp) за около 26 млрд. долара, включително трансакция на дълг.
Сделката идва, след като базираната в Сан Франциско "Пролоджис", чиито клиенти включват гиганта за онлайн търговия на дребно "Амазон" и куриерската "ФедЕкс"(FedEx), сама отхвърли две оферти за придобиване.
"Дюк Риълти", със седалище в Индианаполис, Индиана, контролира повече от 150 милиона квадратни фута (13,93 милиона квадратни метра) търговски недвижими имоти в 548 локации на големи пазари в САЩ като Атланта, Далас, Чикаго, Южна Калифорния и Кълъмбъс.
Според очакванията на Блумбърг предстоящата 2023 г., с дори по-малко сделки от 2022-а, може да донесе "връщане към нормалното" на пазара на сливания и придобивания след рекордната 2021 година.