Позицията на българското правителство по украинската криза е добра. Тя може да не се харесва на много хора, защото не е крайна, но тя отчита реалностите. Никой не може да заема позицията на ястреб, когато е зависим от другата страна.

Това заяви Иван Костов. Костов предвижда три сценария за развитие на украинската криза. Първият от тях, който според него е най-вероятен, е нова студена война между Русия и страните от евроатлантическото пространство. Според него този сценарий крие най-много опасности за България, както от икономически, така и от политически характер. Един от тях е и вероятността България да се окаже в санитарен кордон заедно със съседните страни.

По-малко вероятният вариант е да бъде възстановено статуквото на Украйна преди кризата и най-малко вероятният е - възникване на конфликт с използване на конвенционално оръжие.

Костов смята, че България трябва да има ясни планове за отбрана. Над страната ни трябва да бъде разпънат чадър на сигурността, такъв какъвто съществува над страните от Прибалтика, смята той.

Говорейки за опасностите от икономически характер за България, наред с вероятността с възникване на газова криза, Костов посочи възможните последици за българския експорт от евентуално обезценяването на националните валути на Русия и Украйна. Това би направило експорта на страните, включително и България, прекалено скъп.