Резултати, свързани с денталното здраве на децата от 0 до 18-годишна възраст, както и извършената дейност за над 10-годишен период по Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години ще бъдат представени утре. Това съобщиха от Българския зъболекарски съюз.
Програмата е уникална не само за България, но и за всички страни на територията на Европа. Нейната реализация и постигнати резултати имат пряко отношение към оралното и цялостното здраве на децата, допълниха от съсловната организация. Базирана на конкретни данни от изследвания, извършени дейности и анализирани резултати, програмата e стабилна основа за изграждане на навици, действия и цялостна философия, отнасящи се до здравни норми и поведение, добавиха от зъболекарския съюз.
Силанизирането, което се извършва в рамките на програмата, е метод, чрез който със специален материал се „запечатва“ повърхността на първите постоянни молари на децата над 5-годишна възраст. Целта е запазване на повърхността на зъбите. Профилактичното покритие на дълбоките фисури веднага след пробива на тези зъби със силанти, осигурява 100% здраве на фисурата, спестява средства и осигурява пълноценно съзъбие, се посочва в Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години. В рамките на Националната програма 2015-2020г. е извършено силанизиране на 270 508 зъба, като са обхванати 78 359 деца. Прилагането на силанти в България започна през 2011 г. 
Периодът на новата програма е 2021-2025 год. В нея е посочено, че през последните години европейските и световни институции са публикували редица документи, в които се отбелязва, че заболяванията на устната кухина са сериозен здравословен и финансов проблем за редица страни и правителствата на тези държави трябва спешно да предприемат мерки за профилактиката им.