Румъния ще отчете тази година най-ниската продукция на царевица от 2007 г. насам, тъй като почвената суша е намалила реколтата с около 40-50 процента в сравнение с предишни години, заяви министърът на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая в интервю за Аджерпрес.
Въпреки по-слабата реколта, той увери, че продукцията ще задоволи вътрешното потребление, като има и възможност за износ.
"При царевицата не е приключило събирането на реколтата на цялата площ, но досега средната продукция е 3000 килограма на хектар, което означава много под средното ниво през нормалните години в Румъния, когато от тази култура се добиваха между 5 и 6 тона от хектар. Това е най-засегнатата от сушата култура, получената продукция е много по-малка отколкото в нормалните години, но ще задоволи вътрешното ни потребление и има наличност за износ", посочи министърът.
Той заяви, че в момента не може да посочи точното количество на произведената от фермерите царевица през 2022 г., тъй като реколтата все още се събира, но отбеляза, че това е най-ниското производство на царевица от присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г. и добави, че продукцията е с 40-50 процента по-ниска от предишните години.
"Сушата се прояви не само в Румъния, тя постави отпечатък, за съжаление, и върху добивите на редица европейски страни. Всички европейски страни се сблъскват с трудности, предизвикани от сушата. Ето че климатичните промени са действителност, затова търсим и решения в тази посока, за да подкрепим румънските фермери", посочи Дая. 
Що се отнася до реколтата на слънчогледа, министърът каза, че са добити над 2 милиона тона - двойно повече от необходимото за потреблението на Румъния. По думите му това е около 70 процента от продукцията, която може да се добие при нормални условия в Румъния.
"Това беше много трудна година, която постави на тежко изпитание румънските фермери (...) Въпреки много тежките условия, тъй като почваната суша обхвана цялата страна, успяхме да съберем и складираме чрез труда на фермерите над 9 милиона тона пшеница. Това означава, че осигуряваме вътрешното си потребление и има наличност за износ", посочи той.
Министърът отбеляза, че пшеницата е била по-слабо засегната от сушата в сравнение с културите, засети през пролетта, а в периметрите, които се напояват, или в зоните с повече валежи е постигнат "добива, на който се надяваха фермерите".
"Загубихме значителни добиви от царевица, слънчоглед и соя, като се има предвид, че през пролетта засяваме почти 6 милиона хектара. В цялата страна имаше суша, а реколтата беше спасена само в периметрите с напояване и в районите, където са паднали валежи (...) Производителите бяха подпомогнати от възможността за напояване, а държавата изигра важна роля, като предостави безплатно вода за напояване и пое 50 процента от цената на енергията", обясни министърът.
По данни на Националния статистически институт през миналата година Румъния е била на първо място в ЕС по отношение на площите, засети с царевица, и по отношение на производството - 2,493 милиона хектара или 14 820 693 тона, което представлява увеличение с 4 724 004 тона в сравнение с 2020 г. Средното производство, получено през миналата година, е било 5802 кг/ха, което е с 1825 кг/ха повече в сравнение с 2020 г. Вътрешното потребление на царевица се оценява на около 7 милиона тона.
Що се отнася до пшеницата, данните на института показват, че през 2021 г. Румъния е на четвърто място в ЕС по отношение на обработваемата площ, но също и по отношение на производството, с 2,175 милиона хектара или 10 433 751 тона. Общото производство е с 4 041 382 тона по-високо от това през 2020 г., а средното производство е с 1 831 кг/ха по-високо и възлиза на 4 797 кг/ха. Вътрешното потребление на пшеница се оценява на 2,5-3 милиона тона.
От 2015 г. насам Румъния неизменно е на първо място в Европейския съюз по добив на слънчоглед и обработваеми площи, засети с тази култура, а потенциалът за износ е значителен, като се има предвид, че нуждите на вътрешното потребление възлизат само на 750 000 тона. Така през 2021 г. е отчетено общо производство от 2 843 531 тона, което представлява увеличение със 720 666 тона в сравнение с 2020 г., и добив от 2530 кг/ха (+672 кг/ха в сравнение с предходната година), напомня агенцията.