Традиционните награди на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ бяха връчени в залата на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък, съобщават от пресцентъра на местната администрация. В музикалното събитие участие взеха хорове от цялата страна.
Наградата на едноименната фондация за най-добро изпълнение на творба на именития композитор беше връчена на Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ от Шумен от Петко Стайнов – внук. Кметът Галина Стоянова връчи отличие за най-добро общо представяне на столичния Академичен хор „Ангел Манолов“. 
Носителите на отличията в хоровия фестивал бяха определени от жури в състав Старозагорския митрополит Киприан, Петко Стайнов, председател на фондация „Академик Петко Груев Стайнов“, Надя Тончева, джаз изпълнител, музикален педагог и почетен гражданин на Казанлък и Младен Станев, музикален директор на хоровия фестивал и диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“.
За 50-годишния юбилей на Смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра - 1860“ кметът на Казанлък Галина Стоянова подари парична награда. Тя благодари за дългогодишния труд и упоритост на хоровия състав и неговия диригент Младен Станев, който е и създател на хоровия фестивал. Станев подчерта, че хоровото събитие е на много високо ниво и изрази благодарност към всички участници, посочват още от общинския пресцентър.  
Петият Национален хоров фестивал, посветен на видния български композитор Петко Стайнов, започна с концерт-матине на Смесен камерен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева. Жители и гости на града се насладиха на изпълненията на седем хорови формации от Казанлък, Хасково, Шумен, Дупница, София, Габрово, Харманли.  
Както БТА писа, тази година Музикалните празници „Петко Стайнов“ са възобновени в Казанлък след двегодишно прекъсване. Събитията от програмата се организирани от местната администрация, фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра“, Литературно-художествения музей „Чудомир“, Музея на фотографията и Народно читалище „Искра - 1860“. „Музикалните празници, посветени на акад. Петко Стайнов, се организират от края на 90-те години почти без прекъсване, а през последните години хоровият фестивал се наложи като част от програмата. Идеята е след време в него да има и международно участие. Целта ни е да привлечем вниманието на публиката и да напомним кой е Петко Стайнов, защото някои от неговите произведения са като визитна картичка на българската култура“, коментира директорът им Младен Станев. 
Музикалната програма ще завърши днес с концерт-матине на ученици от Национално училище по музикални и сценични изкуства „Добрин Петков“ от град Пловдив, който ще се състои в залата на Историческия музей. "Децата ще представят изпълнения в областта на камерната, инструменталната и вокалната музика“, посочи още той.