Електронните протоколи за медикаменти за домашно лечение да влязат в сила от януари 2023 г., настояха представители на пациентски организации по време на семинар, посветен на достъпа до терапии. Сега медикаментите се изписват на хартиени протоколи, „пътят“ на пациента е безкрайно дълъг, а някои от болните се отказват от терапиите си заради административните и финансовите тежести, каза Александър Миланов, програмен директор на Национална пациентска организация (НПО).
Чрез електронните протоколи ще се намалят административните пречки при получаването им, а целта е спестяване на време и усилия на лекарите и пациентите, посочи Миланов. По думите електронните протоколи ще намалят злоупотребите в системата. Да се обмисли възможността за отпадане на изискването за физическо явяване на пациента пред лекарска комисия в случаите, в които се налага продължаване на терапията и не са необходими нови изследвания, каза още той. 
Експертните лекарски комисии сега са в София, Пловдив, Плевен и Варна. Многобройни са сигналите от пациенти с ревматологични заболявания, които чакат със седмици докато получат терапията си, каза Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания.  По думите й в областта на автоимунните заболявания диагностиката понякога се бави до 12 месеца, а след това има още 12 месеца, за да стигне пациентът до лечение. Би трябвало да се увеличи броят на лекарските комисии, допълни тя. Друго предложение на пациентската организация е някои от процедурите, които се извършват в болнични условия, да се извършват в доболничната помощ, тъй като „тези процедури са фиктивни, пациентът редовно си заплаща изследванията, за да се яви на експертна лекарска комисия“, каза още Драганова. 
Най-тежкият проблем за пациентите с редки болести е диагностиката, като има случаи, в които тя продължава 30 год., каза Владимир Томов, председател на Националния алианс на хора с редки болести. По думите му е необходимо да се актуализира списъкът с редките болести и да се изработи нова национална програма за дейностите в тази област. За лечението на някои редки болести липсват клинични пътеки, а съществуващите не са финансирани достатъчно, посочи още Томов. Той изрази тревогата си от периодично изчезване на определени лекарства от аптечната мрежа, особено на хормона на растежа.