Гана награди 15 от най-добрите си фермери на национална церемония в Кофоридуа,  столицата на Източния регион, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.
Тържеството се състоя в рамките на 38-ия Национален празник на фермерите, който се проведе под егидата на министерството на храните и земеделието.
За най-добър фермер на Гана за 2022 г. бе обявен Нана Яу Сарпонг Сирибое, 43-годишен земеделски производител от Хуабен в региона Ашанти. Той получи парична награда от един милион ганайски седи, трактор с пълно оборудване към него, ремарке, пръскачка и други ценни за дейността му предмети.
Нана Сарпонг Сирибое има плантация от 900 акра маслодайна палма, 200 акра царевица, отглежда още какао, маниока, манго и грах. В стопанството му работят 145 души, които се грижат и за 17 000 домашни птици и животни.
Втората награда – трактор с пълно оборудване към него - получи професор Аквази Асабере Амейо, земеделски производител от Северен Техиман на региона Източен Бронг.
Третата награда – трактор с дисков плуг и пръскачка – бе за Сет Агией Фосу от Северен Киннтампо от региона Източен Бронг.
Тазгодишната церемония бе под мотото „Ускоряване на развитието на селското стопанство чрез добавена стойност“.
В речта си по време на церемонията по награждаване президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо похвали фермерите за тяхната  издръжливост и решимост да изхранват сънародниците си в условията на световната икономическа и продоволствена криза. Той им обеща, че правителството ще продължи да ги подкрепя с необходимите интензивни мерки и политики за повишаване на производителността.
Ганайският президент също подчерта, че от 2017 г. неговата администрация е предоставила над 2 милиарда ганайски седи под формата на субсидии, за да могат на фермерите да се снабдят с торове и подобрени семена.
 (Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)