САЩ представят днес новия си стратегически бомбардировач по технологията стелт В-21 "Рейдър", предадоха световните агенции.
Машината може да лети и без екипаж и да извършва ядрени удари с голям обсег, както и да използва класически въоръжения.
Церемонията по представяне на машината ще бъде в Палмдейл в Калифорния, а бомбардировачът ще изпълни първи полет през 2023 г.
В-21 ще бъде гръбнакът на нашите бъдещи бомбардировачески сили. Благодарение на обсега и способността му достъп и мощта му, той ще може да прониква до най-труднодостъпни места и ще може да достига която и да е цел в света, казва Ан Шефанек, говорител на американските военно-въздушни сили.
Машината е произведена от компанията "Нортроп груман" и се смята, че една бройка от нея струва 700 милиона долара. Това е първи бомбардировач, поръчан от американската армия от десетилетия насам.  Пентагонът предвижда да поръча най-малко 100 екземпляра от бомбардировача, чието име идва от рейда на полковник Джеймс Дулитъл за бомбардиране на Токио през 1942 г. - първи американски удар по японска територия през Втората световна война в отговор на японската въздушна атака по базата "Пърл харбър" в Хавай, извършена година по-рано.
Новият бомбардировач е проектиран така, че към него да бъдат добавяни и нови технологии в бъдеще.