В средата на декември електрическата компания на Черна гора - Електропривреда - ще обяви публична покана по проекта „Солари 5000+“ (Solari 5000+), насочен към домакинства, фирми и собственици на жилища в по-малки жилищни сгради до четири етажа, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на прессъобщение на Електропривреда.
Проектът предвижда инсталиране на фотоволтаични системи с обща мощност 70 MW, а бюджетът за проекта е 70 милиона евро. „Електропривреда ще предостави 20 процента субсидии за всички потребители, които са изпълнили условията, определени от поканата и са се класирали за инсталиране на фотоволтаични системи“, се казва в прессъобщението.
Електрическата компания на Черна гора напомня, че проектът „Солари 3000+“ (Solari 3000+) и 5000+, който отбелязва началото на енергийния преход в Черна гора, е сред най-важните инвестиции в енергийния сектор през последните 40 години и предизвика голям интерес, като над 14 потребители заявиха желание за инсталиране на фотоволтаичните системи.
„По време на световната енергийна криза възможността за независимо производство на електроенергия за собствени нужди е най-добрата гаранция за сигурно и надеждно снабдяване“, казват от Електрическата компания на Черна гора.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)