Канада наложи санкции днес на иранска компания, обвинена, че е доставила дронове на Русия, предаде Франс прес.
По-рано този месец Канада санкционира също така две ирански оръжейни компании, обвинени, че да доставили дронове и че са пратили персонал към тях в Русия, за да атакува Украйна.
Санкциите са наложени, както каза Отава, заради възмутителното поведение на иранския режим, както в самата страна, така и зад граница.
Досега приетите от Отава наказателни мерки касаят общо четирима души и пет юридически лица "заради тяхната роля в крещящите  и системните нарушения на човешките права и действията, извършени от режима, застрашаващи международния мир и сигурност".
Сред мишените на наказателните мерки са търговската и карго авикомпания "Сафиран еърпорт сървисис", която е координирала руски военни полети между Иран и Русия и която е обвинена, че е помогнала за доставката на ирански дронове на Москва, за да бъдат използвани после те в Украйна.
Санкционирана е и компанията "Бахарестан Киш къмпани", специализирана в проектирането и производството на военни дронове в Иран, която е сключила споразумения с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, идеологическо крило на иранската власт.
Сред санкционираните е и ултраконсервативният вестник "Джаван", който разпространява антисемитски послания и пропагандата на иранския режим.
А сред санкционираните физически лица са Мортеза Талаей, генерал в гвардейския корпус, Хасан Карами, командир на силите на реда, Али Гханааткар Мавардиани, висш прокурор и магистрат.
Общо през последните седмици Канада наложи санкции на 99 души и на 181 ирански компании и юридически лица, сред които и нравствената полиция.