САЩ добавиха Куба, Никарагуа, както и руската наемническа група "Вагнер" в черния си списък на страните и организациите, които будят особено безпокойство относно религиозните свободи. Това обяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, предадоха световните агенции.
Двете държави влизат в списъка, защото са извършили или толерирали особено сериозни нарушения на религиозните свободи, се казва в изявление на държавния секретар. В случай че тези държави не подобрят нещата в областта на религиозните свободи, те могат да станат обект на нови наказателни мерки от страна на Вашингтон, след досегашните наложени им санкции.
Нарушенията на религиозните свободи пораждат разделение, подкопават икономическата сигурност и застрашават политическата стабилност и мира, казва Блинкън.
В списъка на страните, будещи безпокойство, остават Китай, Еритрея, Иран, Мианма, Северна Корея, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан, които бяха там и миналата година.
Никарагуанският президент Даниел Ортега, обвиняван от противниците си в авторитаризъм и шуробаджанащина, репресира Католическата църква, откакто я обвини, че е подкрепила протестите през 2018 г. срещу неговия режим, потушени със сила.
Добавянето на Куба в списъка пък е последната мярка от страна на Вашингтон, целяща да се упражни натиск върху социалистическия режим, след като американският президент Джо Байдън до голяма степен отхвърли политиката на Барак Обама за подобряване на отношенията между САЩ и Куба.
В годишния си доклад за религиозните свободи, в който се съдържа черния списък, Държавният департамент казва, че има нарастващ тормоз на християните в Куба и изтъква арестите и насилието срещу религиозни фигури заради предполагаемата им роля в историческите протести от миналата година.
Добавянето на "Вагнер" в черния списък, в който са вече и талибаните, "Аш Шабаб" и "Боко Харам", е заради дългогодишните подозрения, че тя играе роля в реализиране на амбициите на Кремъл, в това число и в Украйна, където бойци на наемническата групировка бяха на първа линия в офанзивата, подета през февруари.  Според Блинкън "Вагнер" е добавена в списъка заради действията й в Централноафриканската република, където боевете, продължили десетилетие, обостриха напрежението между християни и мюсюлмани.
След изтеглянето на голяма част от френските военни през 2016 г. от ЦАР, Москва изпрати в тази африканска страна, както тя каза, военни инструктори през 2018 г., а после стотици паравоенни през 2020 г. по искане на властите на ЦАР, сблъскващи се с нарастващ бунт.