Германските екоактивисти от движението "Последно поколение" планират да възобновят и засилят демонстрациите си от понеделник в Берлин и Мюнхен, както и на други места, съобщи ДПА.
Те отново ще се насочат към ключови за обществеността места, като например пътищата, и ще продължат навсякъде с "разрушителните" си действия, заяви съоснователят на движението Хениг Йешке по време на пресконференция.
Активистите нарушават обществения ред, за да привлекат вниманието към климатичната криза, отбелязва ДПА.
Групата извършва демонстрации от началото на годината, като блокира пътища и насочва действията си към известни произведения на изкуството в европейски музеи. Неотдавна активисти спряха въздушния трафик на берлинското летище за два часа, след като успяха да се доберат до пистите.
Политици, както и други критици, призоваха за по-сериозни мерки срещу активистите.
Голяма част от протестиращите в Берлин и Мюнхен получиха само глоби. В провинция Бавария някои от тях бяха задържани превантивно, тъй като бяха обявили нови нарушения на обществения ред, припомня ДПА.
Вътрешните министри на федералните провинции искат да получат бърз и подробен поглед над демонстрациите, заяви баварския държавен министър Йоахим Херман пред телевизионния канал "Цет Де Еф". 
Конференцията на министрите на вътрешните работи е съгласна, че трябва да се води борба със "значителните криминални престъпления" от страна на групата, каза той. Резултатите от срещата на федералния министър на вътрешните работи и колегите му на държавно ниво ще бъдат представени днес в Мюнхен.
Наред с други искания, движението "Последно поколение" настоява за ограничаване на скоростта по магистралите на 100 км/ч и предоставянето на билет за цялата железопътна мрежа на Германия на стойност 9 евро.