Френската новинарска агенция Франс прес обяви днес, че участва в развитието на пет нови европейски платформи за борба с дезинформацията, разположени в десет страни и финансирани от Европейската комисия.
Тези платформи са част от европейската мрежа на Европейската обсерватория за дигиталните медии - един независим координационен орган, създаден през 2020 г. от ЕК в рамките на нейната стратегия за борба срещу дезинформацията, под попечителството на Европейския университетски институт във Флоренция.
След като през ноември бе даден старт на първата платформа (ГАДМО) в Германия и Австрия, сходни платформи стартираха вчера в Румъния и България (БРОД), в Хърватия и Словения (АДМО) и в Гърция, Малта и Кипър (МЕДДМО). Петата платформа ще стартира на 1 януари 2023 г. в Унгария (ХДМО).
Тези платформи, разработени от групи от медии, от университетски учени и преподаватели и специалисти по проверка на дигиталното съдържание, предлагат на широката аудитория голяма палитра от възможности за проверка на фактите относно основни теми или относно информации със съмнително съдържание, които се въртят в социалните мрежи, пояснява Франс прес.
Ще има също така възможност да хората, работещи с тези платформи, да се научат да откриват сами фалшивите новини чрез  практическо ръководство с указания, както и да получат достъп до университетски изследователи във връзка с по-сериозни тенденции в областта на дезинформацията.
Тези проекти се ползват с европейски дотации, а избраните за участие организации действат напълно независимо, пояснява Франс прес.
АФП е също така партньор от 2021 г. на хъба от мрежата на Европейската обсерватория за дигиталните медии, като те са във Франция ("Де Факто"), Чехия, Полша  и Словакия (СЕДМО) и Белгия и Люксембург (ЕДМО-БЕЛЮКС).
Франс прес наброява над 130 журналисти, натоварени с дигитални проучвания, които са базирани в над 30 страни и които си взаимодействат с журналисти от световната мрежа на агенцията. Те публикуват статии на 24 езика.