Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните се понижи незначително през ноември, отбелязвайки осми пореден месечен спад след рекордно високо ниво през март, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.
Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 135,7 пункта миналия месец, спад от 135,9 за октомври, съобщи агенцията днес.
Данните за октомври остават непроменена спрямо предишната оценка на ФАО.
По-ниските стойности за зърнените храни, месото и млечните продукти през ноември компенсираха по-високите цени на растителните масла и захарта, каза още ФАО.
Споразумението от миналия месец за удължаване на подкрепяния от ООН коридор за износ на зърно от Украйна с още 120 дни смекчи притесненията за прекъсване на войната в мащабната черноморска търговия.
Лекият спад през ноември означава, че хранителният индекс на ФАО сега е само с 0,3 процента над нивото си от година по-рано, каза агенцията.
Индикаторът обаче остава на исторически високи нива, след като достигна 10-годишен връх през 2021 г. поради неуспехите при реколтата и бурното търсене, водено от Китай.
ФАО предупреди миналия месец, че очакваните рекордни разходи за внос на храни през 2022 г. ще накарат най-бедните страни да намалят доставените обеми.
В отделни оценки на търсенето и предлагането на зърнени култури ФАО понижи прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,756 милиарда тона от 2,764 милиарда, изчислени миналия месец.
Прогнозата беше с 2 процента под очакваното производство за 2021 г. и ще отбележи тригодишно дъно, заяви ФАО.
Преразглеждането надолу на глобалната прогноза за реколтата от зърнени култури отразява главно слабите перспективи за царевица в Украйна, като войната прави операциите след прибиране на реколтата прекалено скъпи, се казва в съобщението.
Прогнозираните световни запаси от зърнени култури до края на сезон 2022/23 г. бяха ревизирани надолу с 1,1 милиона тона до 839 милиона тона, с 2,2 процента под предходния сезон и най-ниското ниво от три години.
Глобалното съотношение запаси за използване на зърнени култури за 2022/23 г., често използвано като индикатор за предлагане, ще спадне до най-ниското си ниво от 2013/14 г., но при прогноза от 29,3 процента то все още ще бъде на относително комфортно ниво, добави ФАО.