За 29-и пореден път, с традиционните Годишни награди, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отличи фирми, посланик, търговски представител, регионална палата, браншова организация, медия и журналист. Наградите - бронзова статуетка "Хермес", Плакет и Грамота бяха връчени тази вечер на церемония в София.
Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление. Техните постижения са доказателство, че предприемачите в България са приели предизвикателствата и са успели да извлекат предимства от трудната икономическа ситуация.
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов връчи бронзова статуетка "Хермес" и грамота на "Елаците мед" АД, която бе отличена в категория "Топ 100 фирми, класирани по изменението на приходите, максимална печалба и максимална рентабилност на активите, собствения капитал и приходите от продажби през 2021 г."  
Смятам, че всички български компании заслужават награда, защото в тези тежки времена те показаха, че не просто могат да оцеляват, да са гъвкави и иновативни, но и завладяват нови пазари. Видяхте и статистиката - 2021 г. спрямо 2020 г. има 18 млрд.лева покачване на БВП, сигурен съм, че 2022 г. спрямо 2021 г. ще има много добри показатели, каза министърът.
Вицепремиерът Лазар Лазаров връчи бронзова статуетка "Хермес" и грамота на "Парк лейн дивелъпмънтс" АД в категорията "Топ 100 фирми, класирани по изменението на приходите и максимална печалба на приходи и на собствен капитал през 2021 г."
С бронзови статуетки "Хермес" и грамоти бяха отличени Клъстер "Подземна техника" в категорията “Браншови организации“ за постигане на целите и задачите на БТПП и Търговско-промишлената палата – Благоевград, в категорията "Регионални търговско-промишлени палати системата на БТПП" също за принос при постигане целите и задачите на БТПП.
Посланикът на Украйна Виталий Москаленко бе отличен с бронзова статуетка "Хермес" и грамота от председателя на БТПП Цветан Симеонов за заслуги към развитието на дипломатическите отношения между двете държави и за приноса в постигането на целите на БТПП. Москаленко благодари за наградата и за това, че БТТП отделя сериозно внимание на двустранните икономически отношения. Ценим вашата подкрепа в тези тежки времена на война, която Русия води срещу нашата страна, и тази подкрепа е много важна и необходима за нас, каза украинският посланик. Българо-украинските търговско-икономически отношения през последните години се разширяват и за миналата година сме постигнали износ за повече от 1,5 млрд. долара, изтъкна той. Дипломатът изрази убеденост, че съвместните усилия на палата и на украинската камара ще са ползотворни, особено в контекста на възстановяване на Украйна след войната. 
Тодор Табаков, заместник-председател на БТПП, отличи търговския съветник към посолството на Турция Синем Таштан с бронзова статуетка "Хермес" и грамота за заслуги на развитието на търговско-икономическите отношения между двете държави и за приноса в постигането на целите и задачите на БТПП.
Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление, връчи плакет и грамота на ППС ЕООД в категорията "Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2021/2020". 
Васил Тодоров, главен секретар на БТПП и член на Управителния съвет на Платата, връчи плакет и грамота на "Тексайд България" ЕООД в категорията  "Топ 100 фирми, класирани по максимална величина на печалбата на сто лева собствен капитал".
Красимир Дачев - заместник-председател на БТПП, отличи "Стройколукс" ООД с плакет и грамота  в категория "Топ 100 фирми, класирани по изменение на печалбата 2021/2020".
"Стардор" получи плакет и грамота в категорията "Най-добре представяща се компания през 2021 г."
В категория "Медии" плакет и грамота получи Нова телевизия, а в категория "Журналист" бе отличена Диана Янкулова от БНР. Наградите връчи председателят на БТПП.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов със съжаление отбеляза по време на церемонията, че 2023 г. ще наследи много предизвикателства и трудности от предишните две години. Към кризите – пандемия, война в Украйна, ръст на енергийните цени, ще се прибавят и нови предизвикателства като поскъпването на кредита например, каза председателят на Палатата. Симеонов изтъкна, че БТПП не е прекратила обслужването на бизнеса и не е попречила на нито една сделка. Радвам се, че имаше фирми, които последваха съветите ни да ограничат или затворят производства, които са губещи, да диверсифицират дейностите си, да се опитат да станат енергийно по-независими и да се лишат от печалби, но да внедрят нови технологии в своите производства, каза председателят на БТПП. Той заяви, че Палата ще продължи да съдейства за отварянето и проработването на нови логистични коридори, за намирането на нови партньори и нови места за инвестиции. Симеонов изрази удовлетвореността на организацията от това, че България запази добрите си макроикономически показатели и призова за кураж пред трудностите, за да се развива страната и икономика й.
Лазар Лазаров - служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика, заяви по време на церемонията, че получаването на статуетката "Хермес" е неоспоримо доказателство за успех, защото класация на БТПП се извършва върху обективни критерии. "Правителството и Министерство заедно със социалните партньори ще продължим да търсим нещата, които ни сближават, за да постигнем добри резултати за конкретната фирма, отделния човек и за държавата", каза още Лазаров. Той съобщи, че през 2023 г. социалното министерство по различни финансови инструменти е предвидило почти 830 млн. лева, с които да подкрепи инициативите на работодателите за запазване на работните места, повишаване на квалификацията на заетите и за безработните в подкрепа на тяхната професионална реализация и призова деловите среди да се възползват от тази възможност.
БТПП получи поздравителни адреси от президента, финансовия министър, министъра на здравеопазването, Агенцията по заетостта, неправителствени организации и компании.