Представители на най-голямата зона за свободна търговия в Дубай проведоха преди два дни конференция в Тел Авив, предаде израелската информационна агенция ТПС. Обединените арабски емирства (ОАЕ) гледат на Израел като на естествен партньор за икономически растеж. Целта на конференцията бе привличането на бизнес инвеститори и партньори от Израел.
“ОАЕ и Израел са поели по пътя на растежа заедно както от културна, така и от икономическа гледна точка“, каза посланикът на емирствата в Израел Мохамед Ал Хаджа. “Събития като това са ключови за по-нататъшното задълбочаване на нашите взаимоотношения и за развиване на пълния потенциал на нашето партньорство, позволявайки на нашите две страни да процъфтяват за поколения напред“, допълни той.
През май Израел и ОАЕ подписаха Споразумение за всеобхватно икономическо партньорство - споразумение за свободна търговия, което се очаква да увеличи двустранния поток на стоки и услуги. Очаква се двустранното споразумение за свободна търговия да увеличи търговията между ОАЕ и Израел до над 10 милиарда долара в рамките на пет години. Спогодбата има за цел да намали или премахне митата върху над 96% от тарифните режими и 99% от стойността на двустранния стокообмен, като подобри пазарния достъп за износителите, привлече нови инвестиции и създаде нови възможности в ключови индустрии.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите.)