Словенските традиции в пчеларството са били включени в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, което човечеството трябва да съхрани, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на словенското министерство на културата.
Министерството отбелязва, че кандидатурата на Словения е демонстрирала богатството на пчеларското наследство в страната, дългата му история и обширните умения, знания и практики, които се предават между поколенията.
Словенските пчелари отглеждат около 200 хиляди пчелни семейства от подвида карника (Карниолска пчела), известна с „кроткост, усърдие, скромност и силен инстинкт за ориентиране“.
По инициатива на Словения през 2018 г. Общото събрание на ООН обяви 20 май за Световен ден на пчелите. Тази дата беше избрана, защото това е рожденият ден на Антон Янша, ранен пионер на модерното пчеларство от Словения, живял през XVIII в.
Словения, заедно с Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Италия, Румъния и Словакия, успя да включи в списъка на ЮНЕСКО и традицията за развъждането на известния Липицански кон.