Михаела е 32-то бебе, родено с помощта на инвитро програмата на Столичната община за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщава на своята страница във фуйсбук зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.
Михаела е родена 51 см и е с тегло 3140 грама. Родителите на дълго чаканото дете благодарят на д-р Георги Стаменов от болница "Надежда", с чиято помощ момиченцето се появи на бял свят.
От всички родени по програмата бебета, за които е получена информация от родителите, 14 са момиченца, а 18 - момченца.
Барбалов припомня, че инвитро програмата на Столичната община беше създадена през 2015 г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова съвместно с фондация „Майки за донорство“. Оттогава всяка година общината отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение.
След последните изменения в правилника й, общината вече финансира до два опита на семейство за инвитро с донорски яйцеклетки. Стойността на финансираните процедури и изследвания за всеки опит е до 3620 лева.
Подробности за програмата и изискванията за включване в нея могат да бъдат намерени на интернет сайта на Столичната община - https://www.sofia.bg/en/programms-invitro