От подадени 63 заявления за ползване на изградените социални жилища в Кърджали, към момента са одобрени 25 семейства, бе обявено на заключителна пресконференция по проекта за изграждане на жилищата.
Припомнено бе, че за реализиране на проекта е използвана необитаема постройка, бивши общежития на една от гимназиите в града. Средствата за ремонта и реконструкцията й надхвърлят малко над 2 млн. лв., като по-голямата част е от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинансиране е в размер на малко над 325 хил. лв.
В пететажната сграда са изградени 69 апартамента, като всеки етаж разполага с по 11 двустайни и по 3 тристайни. Те са оборудвани с минимума за нормално обитаване и за тях ползвателите ще заплащат наем от 0,60 лв. за кв. м, като ще поемат и своите битово-комунални разходи за ток и вода. 
Жилищата са насочени към уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, както и други в неравностойно положение. Има и критерии, на които наемателите трябва задължително да отговарят, за да могат да се възползват от социалните жилища. Едно от условията е трудова заетост на наемателите. 
"Целта е хората да бъдат социализирани, така че да могат да си плащат наемите и в последствие да могат да наемат жилища на свободния пазар, за което е необходимо да са трудово ангажирани, обясни Бехрин Местан, ръководител на проект "Шанс", който се явява естествено продължение на проекта "Изграждане на социални жилища в град Кърджали". 
Едно семейство ще може да обитава едно социално жилище за срок от три години, като десет години след това няма да има такова право. 
"С реализирането на проекта Община Кърджали продължава да разширява и надгражда социалната си политика. Тук вече говорим за активна социална политика", каза кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Той определи новата социална услуга като важна и навременна и я сравни с наемането на общинско жилище. Като основна разлика той определи възможността да се възползват не само жителите на града, но и на цялата община.
Заместник-кметът инж. Катя Митовска пък припомни, че само преди дни сградата е получила Акт 16 и вече е въведена в експлоатация.