Измерването на инфлацията, което се следи отблизо от Управлението за федералния резерв(УФР) на САЩ, се понижи, но остана на високо ниво през октомври, което вероятно засилва намерението на УФР да продължи да повишава лихвените проценти, за да охлади икономиката и да забави ускоряването на цените, предаде Асошиейтед прес.
Днес Министерството на търговията във Вашингтон публикува своите наблюдения върху движението на инфлацията. Доклад, който е различен от основния измерващ индекса на потребителските цени(CPI). 
В анализа на ведомството се посочва, че цените са се повишили с 6 на сто през октомври спрямо година по-рано. Това е спад от 6,3 на сто увеличение на годишна база през септември.
Като се изключат нестабилните цени на храните и енергията, така наречената базова инфлация през предходните 12 месеца беше 5 на сто, по-малко от годишното увеличение от 5,2 на сто през септември.
В отговор на най-тежката инфлация от началото на 80-те години на миналия век, УФР повиши референтната си лихва шест пъти от март насам, а последните четири повишения бяха със три четвърти от пункта(0,75 на сто). Централната банка на САЩ има за цел да свали инфлацията до годишната си цел от 2 на сто, без да предизвика рецесия в процеса.
Вчера председателят на УФР Джером Пауъл заяви, че централната банка може да забави повишаването на лихвените проценти до половин пункт на следващото си заседание след две седмици - съобщение, което развълнува финансовите пазари. Но в същото време Пауъл даде да се разбере, че от борда на УФР възнамеряват да запазят своя основен лихвен процент, който засяга много потребителски и бизнес заеми, на високо ниво за продължителен период от време.