В обръщението си към министрите на външните работи и представителите на страните-участнички в ОССЕ министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е акцентирал върху ситуациите, пред които е изправена ОССЕ и политическите предизвикателства и предизвикателствата пред сигурността, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.
„С дългосрочното незачитане и нарушаване на съгласуваните принципи и ангажименти на Организацията, тяхната сплотена сила беше силно накърнена и принципите на ОССЕ, като основа на европейската архитектура за сигурност, бяха подкопани. Подобни тенденции достигнаха своя връх с агресията на Руската федерация срещу Украйна“, е посочил Османи, който е представил и визията на предстоящото през 2023 г. председателство на ОССЕ. 
„Казват, че ОССЕ е на кръстопът. Вярвам, че правилната посока напред е да се даде възможност на ОССЕ да може да функционира въз основа на пълния си капацитет и готовност да дава резултати в полза и подкрепа на гражданите в региона на ОССЕ. Организацията трябва да продължи да служи на предназначението си за нейното създаване, като предлага подходящи ценности и принципи като основа на европейската съвместна сигурност и платформа за диалог като инструмент за предотвратяване и разрешаване на конфликти“, е посочил Османи, пише в съобщението.
В кулоарите на срещата Османи е разговарял и с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, на която е изразил готовност през следващата година" да задейства всички механизми на ОССЕ, за да помогне на засегнатото население в Украйна да се справи с предизвикателствата, произтичащи от енергийната и продоволствената криза".
Двудневният форум на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се провежда в полския град Лодз, а през следващата година Република Северна Македония ще бъде ротационен председател на ОССЕ.