Даниел Хоуп представя в София Концерт за цигулка и оркестър в си минор от Едуард Елгар. На 8 декември в зала "България" изпълнителят ще партнира на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров, съобщават от филхармонията. 
Хоуп свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" от 1742 (екс-Липински), предоставена му от анонимно семейство от Германия.
Във втората част на програмата ще звучи Реквием от Карл Дженкинс с участието на Националния филхармоничен хор.
Световноизвестният цигулар гостува за първи път у нас на 15 април миналата година. В концерта участва и Александрина Пендачанска с финалната сцена от операта "Саломе" на Рихард Щраус. Хоуп, чиито домашни концерти Europe@Homeо бяха гледани от стотици хиляди почитатели на класиката по време на извънредното положение, в София представи Концерта за цигулка на Бенджамин Бритън.
Даниел Хоуп e роден на 17 август 1973 г. в южноафриканския град Дърбан, на брега на Индийския океан. Отличен е с Европейската музикална награда за музика за 2015 г., чиито предишни носители са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония. Изявява се като солист на големи световни оркестри и диригенти, като сам ръководи и редица цигулкови ансамбли.
"Ню Йорк Таймс" пише за него, че е приключенски настроен и брилянтен, а "Лондон Обзървър" - че е най-вълнуващият британски струнен изпълнител след Жаклин дю Пре. 
Даниел Хоуп е син на писателя Кристофър Хоуп, преследван заради антиправителствените си възгледи. Когато Даниел е на 6 месеца, семейството му се установява в Англия. Майка му Елинор започва работа като личен сътрудник на Йехуди Менухин. Големият музикант вдъхновява Даниел да започне да свири на цигулка под ръководството на Шийла Нелсън, призната за един от най-добрите учители по цигулка на деца в Англия. 
Когато Даниел Хоуп е на 11години, е поканен от Йехуди Менухин да свири с него в дует Бела Барток по германската телевизия. Учи в Highgate School и Кралската музикална академия при Захар Брон, Ицхак Рашковски и Феликс Андриевски. В артистичното партньорство на Хоуп с Йехуди Менухин са осъществени над 60 съвместни концерта, включително последната изява на Менухин през 1999 г., в която той дирижира изпълнението на Хоуп на Концерта за цигулка на Алфред Шнитке.
През 2002 г. Хоуп е поканен да участва в турне на триото Beaux Arts. Почти веднага след това е приет като най-младия член на състава. С триото, с което е участвал над 400 пъти през последните шест сезона, той се изявява във всички най-големи зали и фестивали по света. Работил е с най-големите диригенти като Курт Мазур, Валерий Гергиев и Кристиан Тилеман, както и с най-големите симфонични оркестри в света – в Берлин, Бостън, Чикаго, Париж, Лондон, Лос Анджелис и Токио. Посветен на съвременната музика, по поръчка на Хоуп са създадени над тридесет произведения. Цигуларят се радва на близък контакт с композитори като Алфред Шнитке, Тору Такемицу, Харисън Биртуисъл, София Губайдулина, Дьорд Куртаг, Питър Максуел Дейвис и Марк Антъни Търнидж. 
Издал е над 25 собствени албума. Албумът му на Концерта за цигулка и октет на Менделсон с Камерния оркестър на Европа е обявен за един от най-добрите за годината от "Ню Йорк Таймс". Записът му на концерта на Албан Берг е избран от списание "Грамофон Магазин" за най-добрия от всички известни записи. Записът му на преработката на Макс Рихтер на "Годишните времена" от Вивалди достига номер 1 в класациите на над 22 държави и има 250 000 продадени копия.
Даниел Хоуп е автор на четири бестселъра, публикувани в Германия от издателската къща Rowohlt. Редовно пише в "Уол Стрийт джърнал". Автор е на сценарии за съвместни изпълнения с актьорите Клаус Мария Брандауер и Миа Фароу. В Германия води седмично радиопредаване за канал WDR3 и е куратор от сезон 2016/17 г. на собствен салон Hope@9pm, музикално и токшоу с гости от културата и политиката в "Концертхаус Берлин".
Още по темата ТУК.
/ДД