Текущият процес на скрининг, както и предстоящите стъпки, които правителството на Република Северна Македония предприема по отношение на преговорите с Европейския съюз са били тема на срещата на премиера на страната Димитър Ковачевски със Съвета на посланиците - председателя Мохамед Халили, Тихомир Илиевски, Елеонора Петрова, Люпчо Арсовски, Иляз Сабриу, Нано Ружин, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие. 
Ковачевски е подчертал, че политиката на правителството на Република Северна Македония е напълно съобразена с политиките на ЕС, а като член на НАТО страната  „силно допринася за единството и заедността в политиката на алианса”.
На срещата е била обсъдено и положението с енергийната криза, предизвикана от военната агресия на Русия срещу Украйна, както и развитието на ситуацията и възможните сценарии за предстоящата зима, пише в съобщението.
Ковачевски е заявил, че на правителството е необходимо цялото знание и институционална памет за исторически най-важната стъпка пред страната - европейската интеграция.
Съветът на посланиците е непартийно сдружение на бивши дипломати, чиято цел е да подпомага страната при създаване и прилагане на политики в областта на външната  политика, интеграцията в ЕС и НАТО.