Служебният министърът на външните работи Николай Милков е изготвил доклад до служебния премиер Гълъб Донев с предложение за 30% увеличение на заплатите на служителите в Министерството на външните работи (МВнР). С въпроса е запознат и министърът на финансите. Това каза каза зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството днес.
По думите на Коджабашев нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А, че такова увеличение е необходимо, това е безспорно, заяви той. 
Коджабашев припомни, че служителите на МВнР са в стачна готовност и утре е началото на ефективните стачни действия. Въпросът е поставян не веднъж пред министерството. Проведени са няколко срещи с представителите на синдиката. По думите на Коджабашев повдигнатият от тях въпрос за възнагражденията е резонен, тъй като в МВнР от “20-25 години заплатите са едни от най-ниските, което не е оправдано“. 
Идеята тук е да се привличат млади, способни кадри. И за да можем да ги привличаме е необходимо и финансово да ги обезпечаваме, изтъкна зам.-министърът. 
Той отбеляза, че критериите за постъпване в МВнР са едни от най-високите за държавни служители и припомни, че освен конкурс са необходими и задължителни два езика.